Кабинет "ВЕРИТАС"
магистър ВАНЯ АЛЕКСАНДРОВА

Руский
Deutsch
English
Диагностика

„Умният се лекува навреме, а мъдрият предотвратява заболяването.”
(китайска мъдрост)

Ирисова диагностика

 • Колко стара е очната диагностика?
 • Ирисова диагностика
 • Кое намира отражение в ириса на окото?
 • Дали наистина окото е в основата на най-точната диагностика?
 • Какъв е механизмът, който действа за появата на болестните знаци в ириса?
 • Кои са органичните знаци, които се отразяват при заболявания и наранявания на органите?
 • Отразяват ли се вашата професия, наследственост, емоции, болести, характер на вашия ирис?

  На тези и още много други въпроси отговор дава

ИРИСОВАТА ДИАГНОСТИКА

 Очите са прозорец към душата – извор, от който струи човешката мъка и радост. Надникнеш ли в тях ще видиш своите анатомични и физиологични особености, отразени чрез белези – петна, линии, цвят и др. По цвета, склерата, клепачите, пигментациите съдим за живота, който блика в този човек.

По невидимия ефир на симпатиковата нервна система се предава информация за състоянието на жизненоважните органи. Образно казано, ирисът е миниатюра на психофизиологичната и анатомичната цялост на организма.

Разпознаването на болестите по сменящия се цвят на очите, по белезите и знаците, линиите и петната имат далечна предистория. Ирис – произлиза от гръцки (iris, iridos). За проявен интерес към ирисовата диагностика свидетелстват изображения на ирис, намерени в пещерите на Мала Азия. Преди повече от 3000 години преди новата ера в Индия и Китай се е отдавало особено значение на промените, които настъпват в ириса на очите. Има описания на ириса, направени от Хипократ.

С диагностика по ириса са се занимавали египетските доктори по времето на управлението на Тутанкамон. Знаменитият жрец на фараона Ел Аксу описва ирисовата диагностика и я популяризира. Благодарение на него тези знания се разпространяват из Египет, Вавилон, Тибет, Индокитай и други региони. Ел Аксу описал диагностика по ириса на два папируса с дължина 50 метра. Те се намират в гробници в град Гизе. Сега тези папируси се съхраняват във Ватиканската библиотека. В тях се споменава оригинален способ на фотографиране на ириса с помощта на специални метални пластинки, направени от цинк и никел и покрити със сребриста течност. Такава пластинка Ел Аксу поднася към очите на болния на разстояние 2 см, държи я 4 минути, след това я смазва с течност и отново я поднася към очите на 30 см. След химична обработка повърхността на пластинката става цветна.

Във фонда на секретната цветна фотография се съхраняват цветни пластини с изображение на ирис. В гробницата на Тутанкамон са открити няколко пластинки с изображения на ирисите на фараона. Те се явяват неми свидетели, че управника на Египет е бил много болен човек. В древността в Тибетската медицина при диагностика на болния се е отдавало голямо значение на външния вид – кожа, език, изражение на очи, форма на ушна раковина и др.

Счита се, че очите носят в себе си информация за много разстройства на вътрешните органи. Загубата на блясък и човешка топлина означават тежко страдание у човека.
В литературата е известно, че овчарите от някои племена определят болестите на овцете по линии, петна, цвят на очите и така ги закупуват.

Ирисова диагностикаОсновоположник на ирисовата диагностика е д-р Игнац фон Пекчели (1826 – 1907) от Будапеща. Още като дете той забелязва, че при счупване на крак на сова внезапно се появила черна линия върху ириса й. Тази внезапна промяна в ириса на совата определя неговата насоченост и впоследствие издава «Ръководство за изучаване на очна диагностика». Продължителите са N. Liljeguist, E. Schlegel (1887), P. Thiel, M. Madaus, K. Bcumhauer ge Schulte, Петър Димков (1977).
При наблюдение на ириса най-много впечатляват цветовете. Цветовете отговарят на телесната конструкция и зависят от състава на кръвта – син – кафяв – сив. Цветовете на ирисите са пресечени чрез по-светли бели знаци или тъмни места. Тези бели и черни участъци, както и синият, сивият или кафявият цвят на ириса не са случайни. Както изобщо няма нищо случайно в природата.

При тежки мозъчни повреди зениците се разширяват и остават в това положение; значи целият живот на нервите, кръвта, мускулите спира – макар окото да не е непосредствено повредено. При разделение на мускулните влакна става едно разслабване във веществото на ириса, при което разслабените части се проявяват потъмнени – съответно черни петна.

Черните знаци произтичат от:

 • разслабване и разреждане на тъканта, загуба на веществото
 • унищожаване на органическа материя
 • натиск
 • изсъхване, изтощение на материята или тъканта

Черни знаци се забелязват при:

 • циреи, абсцеси, гниене
 • карциноми, саркоми
 • разрушаване на белодробна тъкан
 • хроническо изпотяване, отделяне на слуз, нараняване
 • отравяне на жлезите, кожа, сърце
 • ако потъмняването е в областта на кръвта, това означава намаляване на червените кръвни телца

Винаги трябва да се отнасяме сериозно към черните знаци, защото те носят загуба на вещество, втвърдяване, разрушение. В случай, че не се възстанови разрушението – знаците си остават.

 • Черният знак е винаги минус – недостиг.
 • Белият цвят е плюс – излишък. Белият цвят се явява вследствие на търкане, сгорещяване, възпаление.

Знаците, които изразяват болката, са винаги бели. Колкото по-блестящи са знаците, толкова по-силна е болката. По вида на белия цвят – дали изглежда жълтеникав или бял – се определя токсичната връзка. Цветовете и симптомите им са приблизително следните:

 • варовит бял цвят (линии) – атеросклероза във вид на пръстен
 • слуз, белтъчен цвят – отделяне на слуз
 • блестящ бял цвят като сняг – възпаление, нервна болка
 • сиво-бели облачета – ревматично телосложение
 • бяло-жълтеникаво – подагра, натрупване на белтъчни токсини
 • матово бяло – знак на излекуване
Dreamweaver CS3

В ириса има кръгови деления, местоположение на всеки орган, телесна конструкция, делене по области, цвят, плътност, релеф.

Ще откриете ли в ириса към какви болести сте предразположени? Ще проумеете ли предупрежденията, закодирани във вас, ще се предпазите ли от страданието? Ето въпросите, на които ако не можете да си отговорите – потърсете помощ.

И не забравяйте, че ирисът дава информация не само за здравето, но и определя характера, нрава, темперамента на личността.

Затова, работейки върху душата си и качествата на личността честност, искреност, преданост, вие ще имате добро здраве и самочувствие.


Free website templates courtesy of JustDreamweaver.com